Wat is heupdysplasie?

Artikel 3 van 9
Overzicht

Wat is heupdyspslasie?

In deze kennisbank leggen we uit wat heupdysplasie is en de verschillende vormen daarvan.

1. Heupdysplasie baby
Als je baby wordt geboren met een heupdysplasie wil dat zeggen dat het heupgewricht niet goed is ontwikkeld. De heup heeft een heupkop en een heupkom. Bij een aangeboren heupdysplasie is de heupkom niet diep genoeg om de heupkop goed om zijn plaats te houden en kan de heup makkelijk uit de kom gaan. Meestal is heupdysplasie niet pijnlijk.

Wanneer de heup uit de komt gaat en niet vanzelf terug in de kom gaat, dan is er spraken van een heupluxatie.

Op ongeveer 20 op de 1000 baby’s wordt geboren met een heupdysplasie. Heupdysplasie komt 4x vaker voor bij meisjes dan bij jongens, dit komt omdat meisjes gevoeliger zijn voor de hormonen van de moeder die de banden weker maken, net voor de bevalling om deze soepeler te laten verlopen.
Het komt 2x vaker voor bij de linkerheup dan bij de rechterheup.
Inbakeren kan de kans op een heupdysplasie bij een baby vergroten

2. Oorzaken heupdysplasie
De oorzaak is niet precies bekend. We weten wel dat erfelijkheid en de positie van de baby in de baarmoeder een rol speelt, vooral als de baby in een stuit heeft gelegen. Kinderen die in een draagdoek worden gedragen waarbij de beentjes in spreidstand zitten, lijken minder snel heupdysplasie te ontwikkelen dan kinderen die ook met de beentjes worden ingebakerd. Af en toe komt een heupafwijking voor bij andere aangeboren afwijkingen zoals klompvoetjes, open ruggetje (spina bifida).

Behandeling is nodig om vroegtijdige slijtage aan de heup te voorkomen.

3. Hoe wordt heupdysplasie ontdekt?
Op het consultatiebureau wordt onderzocht of er een verschil is in de stand van de heupjes en of er sprake is van verschil in beenlengte, ook een asymmetrische bilplooi kan een aanwijzing zijn op een heupafwijking maar dit hoeft niet persee zo te zijn. Is er sprake van beenlengte verschil dan zou dit kunnen duiden op heupluxatie, dan is de heup uit de kom. Ook stijfheid in de heupen en Clicky Hips kunnen een aanwijzing zijn op een heupafwijking.

Bij het vermoeden van een heupafwijking wordt er een echo of een rontgenfoto gemaakt. Soms wordt er gekozen voor een arthogram, er wordt eerst (onder narcose) een contrastvloeistof in het heupgewricht ingespoten en daarna een rontgenfoto gemaakt.

Helaas wordt heupdysplasie niet altijd tijdig ontdekt bij baby’s. Toch kan een behandeling op latere leeftijd tot een goed resultaat leiden. Zelfs op latere leeftijd wordt door pijnklachten pas ontdekt dat er sprake is geweest van een heupdysplasie.

4. Onderzoek
Beenlengteverschil

Bij een beenlengte verschil voert men de Galeazzi test uit. De baby ligt op zijn rug en de knietjes zijn naast elkaar gebogen. Als de knietjes niet even hoog zijn dan kan er sprake zijn van een heupdysplasie.

Stijfheid in de heupen
Bij het verschonen van de baby valt het ene been dan soepeler naar buiten dan het andere been. Doordat het lichaam de heup in de kom probeert te houden bij een heupdysplasie wordt de heup stijver.

Clicky Hips
Bij het naar buiten bewegen van de benen, zoals bij de Galeazzi test, kun je een klik horen, je kunt het zelfs voelen. Dit kan wijzen op een heupdysplasie maar hoeft dit niet altijd te zijn, soms kan dit ook het geluid zijn van de gewrichtsbanden.

Asymmetrische bilplooi
Wanneer een baby een assymmetrische bilpe kan dit wijzen op een heupdysplasie. Door middel van een echo zal dit worden vastgesteld.

5. Wat kan er gebeuren als heupdysplasie niet tijdig wordt ontdekt?
De gevolgen van het niet tijdig ontdekken van een heupdysplasie kunnen behoorlijk groot zijn. Toch kan behandeling op latere leeftijd tot een goed resultaat leiden. Helaas is dit niet altijd het geval, er kan sprake zijn van vroegtijdige slijtage van het heupgewricht, vergroeiing wat kan leiden tot mank lopen en pijnklachten. Lees op ons blog maar eens ” ons verhaal over heupdysplasie”.

6. Waar loop je tegenaan met een baby met heupdysplasie?
Speciale heupdysplasiekleding is er bijna niet te vinden, daarom ben ik zelf begonnen met het maken van deze speciale kleding. Broekjes die over of onder een spreidbroekje passen of over een gipsbroek. Jurkjes met hogere taille zodat deze over een spreidbroekje kunnen vallen. Ook waren er geen slaapzakken waar mijn baby met een spreidbroekje in past. Het autostoeltje was ook zo’n probleem, dat paste niet meer. Wij hebben dit opgelost door een kussen in het autostoeltje te leggen zodat onze dochter er wat hoger in zat en de beentje over de zijkanten van het autostoeltje heen pasten.

© 2022 - 2024 Janskes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel