Hoe verzorg ik mijn kindje in een gipsbroek?

Artikel 7 van 10
Overzicht

Verzorging van een kindje met een gipsbroek

Je kindje heeft een gipsbroek gekregen, hoe ga je dan om met de verzorging daarvan.

Een kindje met een gipsbroek mag je nooit alleen onder de oksels optillen, maar moet altijd ondersteund worden bij de benen, dit voorkomt teveel gewicht op de heupjes. Ondersteun altijd bij het dragen de billen en benen.

Gips mag niet nat worden, daarom kun je je kindje het beste wassen op een aankleedkussen met een teiltje warm water en een washand. Zorg dat er geen water onder het gips komt. Mocht het gips toch nat zijn geworden, droog het dan met een lauwwarme föhn of keukenpapier.

Het komt echter voor dat het gips vies wordt door ontlasting en urine. Het kan gaan ruiken en wondjes veroorzaken. Helaas kan gips niet zomaar vervangen worden. Om te voorkomen dat het gips vies wordt en gaat ruiken kunt u ter bescherming een kleine luier, maandverband of kraamverband in het open gedeelte van de gipsbroek plaatsen. Plaats daaroverheen een grotere luier, deze dient dan als extra bescherming.

 

Vaak krijgt u in het ziekenhuis een spatel mee naar huis waarmee u de luier onder de gipsbroek krijgt, zonder dat met de hand te moeten doen. De binnenste luier zorgt ervoor dat het gips niet nat wordt. Daar overheen komt dan de grotere luier, neem daarvoor een of twee maten groter dan de luier die uw kindje normaal draagt. Knip dan een ovaal stukje uit de plastic buitenkant van de binnenste luier, het overtollig vocht wordt dan afgevoerd naar de buitenste luier. Vouw de zijranden goed naar binnen om lekkage te voorkomen.

Verschoon je kindje regelmatig. Je kunt de gipsrand ook afplakken met speciale afwasbare tape of microfoam die verkrijgbaar is bij de apotheek.  Om huidirritatie te voorkomen kun je met barrière spray een beschermlaagje aanbrengen, deze spray is ook bij de apotheek verkrijgbaar.

Is het gips toch vies geworden, dan kun je proberen het schoon te maken met een klein beetje water en een handdoek om het gips te drogen. Bij ontlasting of urinevlekken kun je in olie gedrenkte doekjes tussen het gips en de huid vegen. Wanneer het gips echt te vies of te nat is geworden, neem dan contact op met de gipskamer van uw ziekenhuis.

Hoe voorkom ik huidproblemen?

Je probeert natuurlijk om huidirritatie, schuurplekken en vieze geurtjes te voorkomen, waarbij het belangrijk is dat het gips droog moet blijven. Zoals u al eerder heeft kunnen lezen kan een lauwwarme föhn daarbij helpen. Ook kun je het gips wat af stofzuigen, dat helpt wat tegen de jeuk. Ga nooit met een scherp voorwerp onder het gips, je kunt op deze manier de huid beschadigen wat weer kan leiden tot infecties. Ook duw je hierbij de wattenlaag weg, wat weer leidt tot meer irritatie. Je kunt vieze geurtjes verhelpen met het druppelen van Nilodor, dit neutraliseert ongewenste geurtjes. Nilodor is ook weer verkrijgbaar bij uw apotheek.

Wat is goede voeding?

Wat heeft voeding nu te maken met een gipsbroek? Waarschijnlijk meer dan u denkt.

Probeer uw kind zo weinig mogelijke voedingsmiddelen te geven die extra gasvorming veroorzaken, zoals bonen en koolzuurhoudende dranken Zo voorkomt u buikkrampen en diarree.

Slapen?

Houdt u er rekening mee dat de gipsbroek van zichzelf best warm is en uw kindje het al gauw onder een dekbed te warm zal krijgen, waardoor je kindje meer gaat zweten en wat dan ook weer jeuk kan veroorzaken. Laat je kindje onder een dunne, niet synthetische, deken of doek slapen. Natuurlijk kun je je kindje ook in een slaapzak laten slapen. Hiervoor kun je onze extra brede slaapzakken gebruiken, dit werkt gemakkelijker met instoppen omdat je dan niet de deken hoger over de benen hoeft in te stoppen. Bovendien zijn normale dekentjes te smal. Wil je geen slaapzakje gebruiken, dan kun je bij ons ook terecht voor extra brede dekentjes van 140 x 140 cm

Wij hebben slaapzakken voor 4 seizoenen, te weten:

  • winterslaapzakken TOG waarde 2.8
  • lente/herfst slaapzakken TOG waarde 2.0
  • zomer slaapzakken TOG waarde 0.5

Klik hier voor onze heupdysplasie slaapzakken

Is aparte kleding nodig?

Helaas past de kleding van uw kind niet meer. Meestal heeft u een of twee maten groter nodig dan normaal. Makkelijk zijn vooral broeken met sluitingen van klittenband, drukknopen of ritsen. Wij hebben enkele broeken ontwikkeld die over een gipsbroek passen. De gips broek wordt minder snel vies, het ziet er ook gekleder uit.

Op de website van het Rijnstate ziekenhuis te Arnhem vindt u ook nog meer informatie over aandoeningen en behandelingen bij een gipsbroek. https://www.rijnstate.nl/aandoening-en-behandeling/gipsbroek

© 2022 - 2024 Janskes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel